Ivana Kocevska: "Where's Your Gravity" & "Chance-Dance"

Ivana Kocevska: "Where's Your Gravity" & "Chance-Dance"

Predstavljamo vam Ivanu Kocevsku, makedonsku koreografkinju i plesačicu, kroz kompilaciju njezina dva autorska djela.

Prvo je "Where's Your Gravity" (7 min) u kojem se Ivana Kocevska, pored toga što nastupa kao plesačica, prvi put publici predstavila u svojstvu koreografkinje. “Where’s Your Gravity” je istraživanje o kinestetičkim mogućnostima tijela: kako koristimo tijelo, možemo li ga konfrontirati itd. Rad je Ivanin prvi koreografski komad.

 

Rad "Chance Dance" (25 min) njezin je najnoviji work-in-progress performans koji je rezultat suradnje s muzičkim producentom, programerom i sound-dizajnerom Jefom Castell-Brankom.

Interaktivni pristup ovog projekta zahtjeva razvoj sustava u realnom vremenu koji može snimati plesačeve pokrete i prevoditi ih u seriju brojeva na kompjuteru. Ti će brojevi biti mapirani u seriju parametara koji mogu višestruko mijenjati karakteristike glazbe ili stvarati dijelove same kompozicije u pojedinom trenutku. Uz pomoć tehnologije stvoren je moderan, inovativan performans koji predstavlja proces kreacije zvuka / glazbe / priče kroz tijelo plesača. Ideja je predstaviti kako kroz kinetičke senzore možemo proizvoditi zvuk pokretima tijela i tako stvarati kompozicije. Ovaj spoj tehnologije i ova tri tipa audio-vizualne interpretacije otvaraju nove mogućnosti u stvaranju suvremenog plesa-glazbe.

Nakon izvedbi slijedi moderirani razgovor s autoricom kojeg će voditi Dora Kokolj.

Ivana Kocevska je plesačica, koreografkinja i baletna pedagoginja. Studirala je na nacionalnoj školi glazbe i baleta "Ilija Nikolovski- Luj" u Skopju, a 2021. postaje dijelom Makedonske nacionalne opere i baleta.

Plesala je solističke i glavne uloge u baletima Orašar, Labuđe jezero, Uspavana ljepotica, Don Quixote, Napoli, Samson i Dalila, Carmen, Gizelle, Serenada, Concerto Barocco, Esmeralda, Šeherezada, Carmina Burana, Le Conservatoire, La Sylphide, The Agony of a Heartbeat i mnogim drugima.

Radila je kao solistica u Slovenskom nacionalnom baletu u Ljubljani, a Anna Vita ju je pozvala u Wurzburg gdje je provela godinu dana s Ukrajinskim nacionalnim baletom kao učenica i plesala ulogu Myrthe u baletu Giselle.

Koreografirala je izvedbe u alternativnim kazalištima i surađivala s mnogim izvedbenim umjetnicima. Njezina prva velika produkcija, Metamorfoze, premijerno je izvedena 2018. na glavnoj pozornici Nacionalnog baleta Makedonije uz potporu Ministarstva kulture Makedonije. Potom je osmislila svoju sljedeću izvedbu - "KINTSUGI - the art of precious scars" u koju je inkorporirala vizualno mapiranje plesa i elektronsku muziku, a koju je podupro Goethe institut u Skopju.

O projektu

Program razmjene i umjetničke cirkulacije usmjeren je na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - Anibar (Peć), Kulturni centrar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar “Abrašević” (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) i Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb).

Programska razmjena dio je projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB) koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana – 2020.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

Autorica i koreografkinja: Ivana Kocevska
Plesači: Ivana Kocevska
Glazba: Jef Castell-Branko-Belgium

Projekt je realiziran uz logističku pomoć by KSP-Centar Jadro i Makedonske Nacionalne opere i baleta.