Žak Valenta: Situacija u tijelu, no more body

Žak Valenta: Situacija u tijelu, no more body

Autor nakon proživljene tjelesne traume istražuje uvide u tjelesnu somatiku kao i psihološke narative proizašle iz procesa iscjeljivanja i oporavka.

Služeći se različitim metodama u izvedbi solo gledatelja stavlja u situaciju aktera koji u vlastitoj imaginaciji pokreće izvođača. Rad se sastoji od širokog spektra situacija koje uključuju, ali i isključuju tijelo kao medij izvedbe, a ponekad i samog autora. Tehnikom improvizacije ili kako ih autor zove „situacijske izvedbe“ iskustvo traume i oporavka postaje tema i materijal izvedbe. Imaginativno autor u nematerijalnosti izvedbe poseže za kultnom figurom anđela Damiela, glavnog lika također kultnog filma njemačkog redatelja Wima Wendersa "Nebo nad Berlinom". Tako da se prostor, u dijelu izvedbe, transformira u Berlin 80 tih godina. Kao što to uvijek biva s plesnim umjetnicima, tjelesna trauma trenutno naoko umanjuje tjelesne mogućnosti izvođača-autora ali istovremeno proširuje svijest i razumijevanje psihosomatike tijela. Hendikepiran u mogućnosti hodanja u periodu nakon traume, autor provodi vrijeme plešući/improvizirajući i kreirajući izvan fizičkog. Cilj je rada pokušati proširiti mogućnosti i alate za improvizaciju izvan područja pokreta i tjelesnosti te u izvedbi upotrijebiti druge resurse održavajući izvedbu / situaciju plesnom.

Moguće je da cijeli proces izmakne uobičajenom plesnom improvizacijskom formatu u cijelosti, no autor vjeruje u vlastitu prirodu koja u njemu prirodno i intuitivno prevodi ideje u vlastiti koreografski jezik.

Žak Valenta samostalni je plesni umjetnik, plesač, izvođač, euritmist, koreograf i kazališni pedagog. Rođen je 13. prosinca 1966. u Umagu. Studirao je ples, mime, fizičko kazalište i euritmijsku umjetnost. Diplomirao je na Physical Theatre School u Londonu i na euritmijskoj akademiji Eurythmeum u Stuttgartu. Educirao se i kroz programe Mime School i SNDO school u Amsterdamu, poslijediplomski program MAPA u Zagrebu i Berlinu te kroz brojne radionice i obrazovne programe u zemlji i inozemstvu. Jedan je od osnivača i aktualni umjetnički voditelj riječke kazališne skupine TRAFIK, za koju nastupa i koreografira od 1998. Kao izvođač i autor surađivao je u projektima brojnih domaćim i inozemnim kazališnih, filmskih, vizualnih i novomedijskih umjetnika, organizacija i institucija. Pokretač je i suosnivač brojnih umjetničkih projekta kao što su plesna skupina Labis, Petja izvedbena grupa, udruge scenskih umjetnosti Prostor Plus, Saveza udruga Molekula u Rijeci te programa PAP Performing Arts Program u suradnji s MSU u Zagrebu koji umjetnički vodi i kurira od 2015. godine. Predavao je na različitim stručnim i neformalnim obrazovnim programima u zemlji i inozemstvu. Sudjelovao je u nekoliko EU projekata (posljednji je Migrant Bodies Moving Borders u 2018. i 2019). Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor za svoj doprinos kazališnoj umjetnosti Republike Hrvatske za predstavu Imago u režiji Nataše Lušetić i produkciji kazališta EXIT u Zagrebu, nagrade Žar ptica za najbolju neverbalnu predstavu za djecu i mlade, nagrađen je za riječku predstavu Moje tijelo GKL-a, nekoliko puta nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta u kategorijama najbolje muške plesne uloge (Predstava 7) i najbolje plesne predstave u cjelini (Hermafroditi duše). Redovito gostuje na domaćim i inozemnim scenama. Član je Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske i Udruženja profesionalnih plesnih umjetnika Hrvatske.

Autor i izvođač: Žak Valenta
Trajanje: 50 min
Produkcija : TRAFIK, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Festival Improspekcije Zagreb
Projekt su financijski podržali: Ministarstva kulture, Županija Primorsko-goranska