Pogonator

Pogonator

Zagrebačka suvremena izvedbena scena velikim je dijelom rezultat rada umjetničkih organizacija i udruga, neformalnih skupina, profesionalaca i „amatera” koji pripadaju polju nezavisne kulturne produkcije. Ove skupine djeluju u vrlo nepovoljnim uvjetima, neusporedivima s onima koje imaju njihove kolege koje rade unutar javnih kazališta i drugih institucija.

S obzirom na to da je misija Pogona podupirati razvoj suvremene nezavisne kulture i umjetnosti, pokrenuli smo program – Pogonator koji se odnosi upravo na ovaj segment nezavisnoga izvedbenog stvaralaštva i kulturne medijacije.

Pogonator je program koji funkcionira kao inkubator suvremenog plesa i kazališta u nezavisnoj produkciji, a podrazumijeva prostornu, programsku, tehničku i promidžbenu podršku za projekte koji se realiziraju u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo. Pogonator uključuje nove domaće produkcije, umjetničke istraživačke projekte i izvedbe gotovih predstava domaće produkcije u domeni suvremenoga progresivnog kazališta, suvremenog plesa, novog cirkusa i eksperimentalnih hibridnih istraživačkih projekata.

Pogonator čine umjetnički projekti pojedinaca i skupina koji kroz svoj rad otvaraju kritički prostor, onaj koji propituje ustaljene forme kako umjetničkog djelovanja, tako i šireg promišljanja društva, koji pronalaze nove umjetničke oblike i načine komunikacije s publikom. U program su uključeni već etablirani autori i skupine, ali i mladi koji tek započinju svoj kreativni razvoj. Na taj način Pogonator funkcionira i kao platforma koja mladim umjetnicima daje relevantan kontekst i potiče na suradnju s drugim umjetnicima i skupinama koji pripadaju različitim generacijama.
Provedba Pogonatora započela je 2015. godine.

Pogonator sufinanciraju Grad Zagreb i Ministarstvo kulture i medija.