Ivana Balabanova: Code #9

Ivana Balabanova: Code #9

Centar Jadro u suradnji s Pogonom predstavlja interdisciplinarni performans koreografkinje i plesačice Ivane Balabanove i kompozitora Alessandra Olle.

Pokušaj razumijevanja devet vrsti tame. Interdisciplinarni performans koji istražuje interne kao i vanjske faktore koji se oslanjaju na mrak, uključujući publiku u audiovizualno putovanje kroz prostor i vrijeme.

Nakon izvedbe slijedi moderirani razgovor s autoricom kojeg će voditi Dora Kokolj.

Ivana Balabanova je plesačica, koreografkinja i interdisciplinarna umjetnica iz Skopja. Ima bogato iskustvo u umjetničkom stvaranju kao i u kulturnom menadžmentu. Kao umjetnica nerijetko i hrabro istražuje mogućnosti grupnog rada, prostora, umjetničke forme, uvijek stvarajući vizualne reprezentacije za svoju publiku, ponekad kroz izvedbu i tijela plesača, a ponekad uz pomoć tehnologije.

Autorica je brojnih radova poput "Rising" - 2013 (Dance Fest, Skopje), "Pieces" (krov zgrade "Makedonska Falanga", 2016), "Silence" – (Nacionalni balet, 2018), "Ether" - Audiovizualna izvedba (YCC, 2019), "Apoptosis" - (YCC, 2019), "Her own space" - sa skladateljem Alessandrom Ollaom (Dance Fest, 2020), "The Conversation Chair" - koreodrama (YCC, 2021), itd.

U svibnju 2019. godine izvodila je na Festivalu koreografa u Sofiji, u rujnu 2019. na Koreografskim minijaturama u Beogradu, a u kolovozu 2021. bila je dio rezidencijalnog programa u Barceloni gdje je radila na novom radu s Alessandrom Ollaom. U kolovozu 2021. izvela je rad "Her own space" u Berlinu kao jedna od sedam umjetnica u sklopu festivala "Platform 14", a u rujnu je u Beogradu nastupala sa svojim radom "The conversation chair"

Odabrana je za sudionicu rezidencijalnog programa British Councila Makedonije i razvila izvedbu "Playable theatre". Trenutno radi na drugom dijelu svog posljednjeg rada RAW, koji je replika njezinih spisateljskih radova o životu, a verziju Studio #1 tog rada izvela je na festivalu "Beatrix Dance League" u listopadu.

U sklopu svog akademskog angažmana sudjelovala je u mnogim izvedbama s Adrijanom Dancevskom, Yotamom Peledom, Simonom Kubanom, Risimom Risimkin, Richardom Nyeoczymom.

Osnivačica je Kulturnog centra Beatrix u sklopu kojeg radi s mladim plesačima i nastavlja doprinositi lokalnoj plesnoj zajednici. Kao inovatorica u tom polju, umjetnička je direktorica mnogih edukativnih i izvedbenih platformi poput: Beatrix Dance League kamp i festival (International dance festival), Beatrix Specials (Otvorene plesne radionice za lokalnu zajednicu), Beatrix Dance Caravan (karavana namijenjena decentralizaciji znanja na području plesa, od centra prema periferiji), Contemporary – urbane koreografske minijature (festival suvremenih uličnih izvedbi) i mnogih drugih.

O projektu

Program razmjene i umjetničke cirkulacije usmjeren je na cirkulaciju umjetničkih djela i produkcija unutar regije kroz razmjenu programa između nezavisnih kulturnih centara - Anibar (Peć), Kulturni centrar Magacin (Beograd), Omladinski kulturni centar “Abrašević” (Mostar), Sociokulturni prostor Centar Jadro (Skoplje) i Pogon – zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade (Zagreb).

Programska razmjena dio je projekta Regional Lab: New Culture Spaces and Networks as drivers of an Innovative and Sustainable Bottom-up Development of Regional Collaboration (REG.LAB) koji je podržala Kreativna Europa: potprogram – Projekti kulturne suradnje u zemljama Zapadnog Balkana – 2020.

Projekt provodi konzorcij sastavljen od partnerskih organizacija iz šest zemalja Jugoistočne Europe – predvođen je Kooperativom – Regionalnom platformom za kulturu i projektnim partnerima: Anibar (Kosovo), Društvo Asociacija (Slovenija), NKSS from (Srbija), Jadro Association | Јадро Асоцијација | Jadro Asociacioni (Sjeverna Makedonija), Operacija grad (Hrvatska) i OKC Abrašević (Bosna i Hercegovina).

 

Povezani sadržaj