Luiza Margan

Luiza Margan, rođena u Rijeci, diplomirala je vizualne umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani (2006.) i Akademiji likovnih umjetnosti u Beču (2013.)

Kroz svoju umjetničku praksu istražuje socio-ekonomske kompleksnosti javnog prostora, rada u kulturi i uvjeta rada u kontekstu tehnoloških promjena. Koristeći arhive, terenska istraživanja te dokumentarne audio i video snimke, Margan stvara kritičko razumijevanje tema kojima se bavi, što dodatno komunicira kroz skulpturalne, tiskane i video radove te kroz performativne akcije u javnom prostoru.

Kroz svoje se radove u posljednje vrijeme osvrće na odnos historijskih političkih ideologija i njihove uloge u konstruiranju javnog prostora i nacionalnog identiteta kroz arhitekturu i spomenike, a posebnu pažnju posvećuje socijalističkom naslijeđu i tranziciji iz socijalizma prema komercijalizaciji javnog prostora i zemlje.

Margan je izlagala na međunarodnoj sceni, a među posljednjim izložbama na kojima je sudjelovala su “The Value of Freedom” u 21 Haus, Muzej suvremene umjetnosti u Beču, “On the Shoulders of Fallen Giants”, Industrial Art Biennale u Istri te u Eikon Schaufenster u Museumsquarteru u Beču (2018.).

Dio je umjetničkog kolektiva Golden Pixel Cooperative, nomadske platforme iz Beča koja radi na sjecištu umjetnosti i pokretnih slika s fokusom na istraživanje dokumentarnih konfiguracija.

Luiza Margan je Pogonova rezidentica na Akademie Schloss Solitude u 2019. godini.