Mmakhotso Lamola

Mmakhotso Lamola je interdisciplinarna umjetnica, istraživačica, spisateljica i arhitektica koja živi i radi u Cape Townu u Južnoj Africi.

Diplomirala je arhitekturu na sveučilištu Witwatersrand u Johannesburgu i Sveučilištu u Cape Townu.

U svom se radu koristi međuprostorima disciplina u kojima se odvijaju ranjive istraživačke prakse temeljene na procesima. Istražuje emotivne krajolike koji čine urbani prostor i šire, pokušavajući iskovati nove načine arhiviranja kako bi stvorila osobnije, mekše narative o gradovima, identitetima i pripadnosti. Lamola istražuje ove fenomene ispitujući povijesti kako dobro dokumentiranih tako i manje poznatih priča kako bi satkala složeno i bogato razumijevanje onoga što znači biti dio gradova, krajolika, identiteta i zajednica.

Način na koji Lamola istražuje jest da impuls za otkrivanjem zamjenjuje poticajem za oporavak, iscjeljenje, slušanje i davanje glasa ušutkanima. Na taj način želi zakomplicirati ono što se čini jednostavnim i zagovara ranjivost iznad svega. U svojim projektima istražuje kako se mogu pronaći novi jezici za opisivanje grada, tako da u dijalogu mogu ravnopravno sudjelovati svi, osobito u postkolonijalnim sredinama.

Lamola je bila rezidentica u The Center for the Less Good Idea, Grigri Pixel Residency by MediaLab Prado, Residency 11:11 i Institute of Creative Arts Fellowship. Njezina je poezija objavljena u antologiji New Landscapes Anthology, kao i Visions of Home, obje u izdanju Lungs Projecta. Njezini su radovi predstavljeni u Summer Flowers Pumflet, u izdanju Wolff Architects. Osnivačica je i kustosica The Belonging Collective Archive. Zajedno sa Zahrom Malkani i Luizom Proençom, članica je kolektiva Tricontinental Secret Garden, koji je osnovan tijekom njezine rezidencije na Akademie Schloss Solitude 2022. godine.