Viktorija Šiaulytė

Viktorija Šiaulytė radi i živi u Berlinu. Aktivna je u polju suvremene umjetnosti, arhitekture i filma kao nezavisna kustosica i producentica.

Zajedno s Martom Dauliute režirala je i koproducirala dokumentarni i istraživački projekt Good Life koji se bavi poduzetničkim duhom i načinom života usredotočenim na start-up poduhvate. Zajedno su bile rezidentice pri Arhivu Vilém Flusser u Berlinu i organizirale program How to Disrupt Yourself: Life in the Entrepreneurial Home na festivalu transmediale u Berlinu 2019. godine.

Surađivala je s Nomeda & Gediminas Urbonas i spisateljicom Tracey Warr prilikom pisanja knjige Zooetics: Cross-disciplinary Approaches to Interspecies Ecology in Art, Science and Technology (2013–2018) koju su, između ostalih, predstavili na događanjima na MIT-u, Cambridgeu, Muzeju umjetnosti u Reykjavíku, Tehnološkom sveučilištu u Kaunasu te Centru za suvremenu umjetnost u Vilniusu.

Zajedno s Monikom Lipšoc, 2020. godine je inicirala Videograms, platformu za umjetničke pokretne slike iz koje je proizašao festival koji će se 2021. godine nastaviti realizirati kao serija projekcija, izložbi i drugih događanja.

Viktorija trenutno kurira Sensing Urban Matter, projekt fondacije Architektūros iz Vilniusa kao dio europske mreže Future Architecture Platform. Zajedno s Marinom Valle Noronha trenutno realizira seriju radionica (Adjustment to)Non.linear Timelines kao dio programa Whole Life Academy pri instituciji House of World Cultures u Berlinu.

Diplomirala je kritičko pisanje i kustoske prakse na studiju Konstfack u Stockholmu te povijest umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Vilniusu.

Viktorija boravi u Zagrebu na rezidenciji od listopada do prosinca 2021.godine.